ZO START JE EEN BEDRIJF MET VRIENDEN

Waarom zou je gaan ondernemen met vrienden? Een reden ligt voor de hand: „Met vrienden heb je een sterke band”. Je vertrouwt elkaar, kent elkaar goed, en spreekt elkaar vaak. „De kennis die er is, wordt goed geëxploiteerd.”

ZO START JE EEN BEDRIJF MET VRIENDEN

1

Richt niet meteen een bedrijf op, maar begin met een gezamenlijk project. Zo kun je uitvinden of het nog steeds zo gezellig is in gestreste omstandigheden.

2

Stel vooraf een samenwerkingsovereenkomst op waarin je opschrijft wat je van elkaar verwacht, wie wat doet, en hoe je het aanpakt als het even niet zo lekker gaat. Dit hoeft geen juridisch document te zijn, een A4’tje met scenario’s voldoet.

3

Zoek andere ondernemers op, bijvoorbeeld in een ‘broedplaats’ waar meerdere bedrijven zitten. Ga ook met andere mensen de kroeg in. Als je een vriendschap in stand wil houden, moet je ook dingen los van elkaar ondernemen, om nieuwe inspiratie op te doen.

4

Geef elkaar feedback. Ook al ken je elkaar nog zo goed, denk niet dat je gedachten kunt lezen.

Maar die sterke band heeft ook nadelen. Het betekent dat er waarschijnlijk veel overlap is: je kent deels dezelfde mensen en je hebt toegang tot dezelfde informatie. Mensen met wie je zwakke banden hebt – zoals met vage zakenrelaties – geven juist toegang tot nieuwe kennis. De waarde van zo’n zakenrelatie zit hem in onverwachte ideeën tijdens brainstormsessies, maar ook in levenservaring, én in het adressenboekje. Bij een goede samenwerking hoort dat je elkaar aanvult.

Als die goede samenwerking eenmaal tot stand is gekomen en er is een vergaderlocatie, kantoorruimte, virtueelkantoor of backoffice nodig, dan is het  tijd om Het Netwerkkantoor te bellen voor het maken van een afspraak. Je bent er altijd van harte welkom!

CONTACT

T   033 460 2300
M  06 29 34 26 43

gonda.bus@netwerkkantoor.nl

ADRES

Netwerkkantoor
Arnhemseweg 6
3817 CH Amersfoort

KvK nr.: 75944235
BTW nr.: NL110781995 B01