Vertrouwen

“Dat wat nuttig schijnt, mag niet oneerlijk zijn en dat wat oneerlijk is, mag niet nuttig schijnen”. Dit is een citaat van Barleus en een bijna vergeten aspect van het succesvolle ondernemerschap, vertrouwen. Een vertrouwenssamenleving is de meest efficiënte en is bovendien flexibeler, wantrouwen vereist controle en regels.

Het is opvallend dat er een duidelijke relatie bestaat tussen vertrouwenssamenlevingen en de opkomst van grote private bedrijfsorganisaties. De economieën van samenlevingen met een laag niveau van vertrouwen werden daarentegen vanouds gedomineerd door familiebedrijven.

In de Gouden Eeuw werden in de handelsstad Amsterdam papieren beloften geaccepteerd, wisselbrieven, de voorlopers van ons papiergeld. Het systeem van aandelen. Op basis van dit vertrouwen ontstond de eerste multinational uit de wereldgeschiedenis, de Verenigde Oost-Indische Compagnie.

Geert Mak schrijft hierover in “De goede stad” en ik was onder de indruk van de wijze lessen die hieruit te leren zijn. Tien jaar geleden richtte ik Het Netwerkkantoor Amersfoort op, ik was een groentje als ondernemer. Ik heb het heel organisch in de praktijk geleerd en vertrouwen altijd als een belangrijk bindmiddel ervaren. Het is een aantal keren voorgekomen dat dat vertrouwen is beschaamd maar over het algemeen is het de basisregel van succesvol ondernemerschap en daar wil ik graag op blijven vertrouwen.

 

CONTACT

T   033 460 2300
M  06 29 34 26 43

gonda.bus@netwerkkantoor.nl

ADRES

Netwerkkantoor
Arnhemseweg 6
3817 CH Amersfoort

KvK nr.: 75944235
BTW nr.: NL110781995 B01