De vrijheid van een freelancer

Om een balans te vinden tussen de onzekerheid en de vrijheid, kunnen freelancers vier strategieën hanteren. Vier bouwstenen voor de stabiliteit en veiligheid die we als werkende mensen blijkbaar nodig hebben.

1.       Routines

Veel freelancers vinden houvast in dagelijkse en wekelijkse gewoontes. Vroeg opstaan, sporten voor het werk, het maken van een schema voor de dag, het plannen van denkwerk in de ochtend en contacten in de middag. Zo blijven ze productief en mentaal gezond.

2.       Werkplek

In theorie kunnen veel freelancers werken waar ze willen. In de praktijk doen ze dat niet. Veel van de mensen in het onderzoek creëren stabiliteit en geborgenheid door middel van een afgescheiden plek, thuis of elders, waar ze zich helemaal kunnen concentreren op hun werk.

3.       Netwerk

Veel freelancers realiseren zich dat hun manier van werken tot een sociaal isolement kan leiden. Daarom organiseren ze een informeel netwerk om zich heen. Familie, vrienden en andere zzp’ers met wie je regelmatig bijpraat over werk, die je om advies kunt vragen en die je soms ook helpen bij het krijgen van de volgende opdracht.

4.       Betekenis

Voor veel freelancers is hun werk meer dan werk. Of het nu gaat om het helpen van bedrijven op het gebied van integriteit of het verbeteren van de positie van vrouwen, de meeste freelancers geloven dat hun werk moet bijdragen aan meer dan alleen het eigen levensonderhoud. En ze geloven ook dat dit lukt. In elk geval binnen een deel van hun werk.

Om hun onzekerheid te dempen vluchten veel freelancers in het werk. Dat is eigenlijk wel herkenbaar. Zolang je lekker bezig bent, hoef je niet na te denken over existentiële kwesties. En als dan toch iemand onverhoeds aan mij vraagt wie of wat ik eigenlijk ben, kan ik altijd volstaan met: ik ben druk

CONTACT

T   033 460 2300
M  06 29 34 26 43

gonda.bus@netwerkkantoor.nl

ADRES

Netwerkkantoor
Arnhemseweg 6
3817 CH Amersfoort

KvK nr.: 75944235
BTW nr.: NL110781995 B01